Loading...

Krzem – dlaczego warto go spożywać?

Podstawowe wiadomości o krzemie

Krzem jest pierwiastkiem oznaczanym w układzie okresowym jako Si. W przyrodzie nie występuje w stanie wolnym, może łączyć się z tlenem tworząc dwutlenek krzemu. Krzem w postaci kwasu ortokrzemowego jest niezbędny dla ludzkiego zdrowia.

 

Dr n. med. Krzysztof Janusz Krupka w książce „Krzem. Pierwiastek życia” wyjaśnia chemię i fizykę krzemu, znaczenie krzemu w fizjologii i biochemii człowieka oraz szeroko opisuje jakie krzem może mieć zastosowanie w zdrowiu i chorobie.

Dlaczego powinniśmy zadbać o uzupełnienie krzemu?

Poprzez rafinowanie pokarmów w przemyśle, przyswajane ilości krzemu są znacznie ograniczone. Przetwarzanie warzyw i owoców pozbawia je łupin, miąższu i tym samym krzemu. Przykładowo, przy produkcji kaszy manny  bardzo dokładnie oczyszcza się pszenicę z krzemowej osłonki, a przecież kaszę mannę najczęściej podajemy dzieciom.

Bez względu na tryb życia, wraz z upływem wieku następuje spadek ilości krzemu w organizmie człowieka. Poza tym skutecznie bronimy się przed przyjmowaniem krzemu jedząc zbyt dużo białek zwierzęcych i węglowodanów – głównie w postaci słodyczy i soków.

Rola krzemu dla ludzkiego organizmu

  • krzem jest podstawowym pierwiastkiem:
  1. kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry i jest głównym składnikiem ścięgien,
  2. włókien istoty międzykomórkowej,
  3. proteoglikanów  zapewniających hydrację tkanki łącznej i nadających jej odpowiednie napięcie.

Krzem zapewnia prawidłowe przebieganie procesów w tkance łącznej, kształtuje ją i regeneruje. Tkanka łączna pełni ważne role w naszym organizmie, do jej zadań należy spajanie innych typów tkanek, ochranianie wrażliwych miejsc organizmu i zapewnienie podpory narządom.

Poza tym krzem:

  • wspomaga układ sercowo-naczyniowy – krzem pełni rolę ochronną w stosunku do ściany naczyniowej, działa przeciwmiażdżycowo,  zapobiega odkładaniu się złogów lipidowych w tętnicach,
  • regeneruje i wspomaga tkankę nerwową –  krzem reguluje koordynację i sprawność pracy wszystkich komórek,
  • wzmacnia system odpornościowy – zapewnia sprawną odnowę komórek układu odpornościowego, a organizmy chorobotwórcze przyciągane są do roztworów krzemu i usuwane na zewnątrz.

Produkty zawierające krzem, cieszące się popularnością i pozytywnymi opiniami:

Perma-Guard, Diatomit amorficzna ziemia okrzemkowa – wiaderko 0,5kg.

Stosowanie Perma-Guard: z każdym tygodniem zwiększamy porcję krzemu o 3g, zaczynając od 3g w pierwszym tygodniu. Maksymalna dawka to 15g. Dla dzieci maksymalne dawki są mniejsze o połowę – zaczynamy od 1,5g i kończymy na 7,5g.

Dzienną porcję rozpuszczamy w szklance wody i pijemy.

Tabletki legenda – osoby je zażywające cieszą się nie tylko poprawą wyglądu i kondycji włosów, skóry i paznokci, ale i lepszym samopoczuciem. Internautki chętnie dzielą się pozytywnymi opiniami na ich temat, nie trzeba daleko szukać ;)

A wy jakie macie doświadczenia z krzemem? Chętnie się o nich dowiemy!

Między półkami

4 powody, dla których warto dodać nasion…

Pierwszy: Około 1/3 część nasiona chia to kwasy tłuszczowe, a wśród nich 60-64% stanowi a-linolenowy kwas tłuszczowy Omega-3. W nasionach obecny jest także kwas tłuszczowy Omega-6. Żadna odkryta do tej...

Czytaj więcej

Odkryj niesamowite korzyści zdrowotne ko…

Z tej książki dowiesz się, dlaczego produkty z kokosa określane są mianem naturalnych antybiotyków, których zakres działania przewyższa inne środki zwalczające czynniki chorobotwórcze, a przy tym nie wywołują skutków ubocznych.

Czytaj więcej

Logowanie

utwórz nowe konto